Welkom in Beieren

Beieren

Campings
187
Land
Duitsland
Inwoners
12492568
Oppervlakte
70552
Valuta
Euro

Kamperen op campings in Beieren

Beieren is de grootste deelstaat (12 ½ miljoen inwoners) van Duitsland is een zeer geliefde vakantiebestemming. Vooral de zuidelijke regio’s trekken veel toeristen, waaronder veel kampeerders.
Door de verscheidenheid van het landschap, de rijkdom aan natuurschoon, de historische attracties en volkscultuur heeft Beieren de toerist veel te bieden. Een zeer veelzijdig kampeergebied voor kampeerders met tent, caravan of camper.
Beieren heeft een indrukwekkende en afwisselende natuur. Grillige Alpentoppen in het uiterste zuiden, laagland in het midden, zachtglooiend akkerland met kleurige graanvelden en dichtbebost middelgebergte in het noorden.
Oftewel, een boeiende veelzijdigheid! Iedere kampeerder kan hier naar tevredenheid haar kampeervakantie doorbrengen.


Het turbulente verleden van Beieren

Beieren kent, gelegen in het hart van Europa, een turbulent verleden. In de oudheid lieten de Romeinen zich al gelden door er een vijftal eeuwen een Romeinse provincie van te maken. Ook heeft de streek onder Oostenrijkse invloed gestaan.
Na de oorlog tussen Pruisen en Oostenrijk (1866) ging Beieren deel uitmaken van de Duitse Bond. Het bleef echter in grote mate zelfstandig, met eigen koningen en zelfs een eigen leger.
Na de Eerste Wereldoorlog was sprake van een “rode revolutie”, met communistische invloeden, en probeerde het eigenzinnige Beieren zich af te scheiden van Duitsland.
Het communistische gedachtegoed verdween als sneeuw voor de zon en Beieren werd zelfs een extreemrechts bolwerk. In de naziperiode was Beieren een centrum voor de Duitse nationaalsocialisten.
De turbulente historie van Beieren heeft een rijke architectonische en culturele erfenis nagelaten: Romeinse oudheden, barokke forten en sprookjesachtige kastelen. Maar ook heeft Beieren mooie landschappen.

De verscheidenheid aan berglandschappen in Beieren

Aan u als kampeerder biedt Beieren een grote verscheidenheid aan berglandschappen. Tijdens uw vakantie kunt u dus heerlijk kamperen in het gebied wat u het meest aanspreekt.
De berggebieden van het Beierse Woud (Bayerischer Wald) bieden een onbedorven natuur en in de steden en dorpen treft u schitterende bezienswaardigheden aan. Het Beierse Woud ligt ten noorden van de Donau, bij Tsjechië en Oostenrijk, tussen Regensburg en Passau. Het maakt deel uit van het grootste bosgebied van Midden-Europa.
Het gesteente bevat grote hoeveelheden kwarts en droeg daardoor bij aan de ontwikkeling van de glasindustrie. Tot op de dag van vandaag produceert men fraaie glazen objecten, zoals vazen, glazen en andere glazen voorwerpen. In Zwiesel en Frauenau vindt u oude glasfabrieken.
De Beierse Alpen vormen in het uiterste zuiden een imposant berglandschap. Dit gebied is het populairste deel van Duitsland bij Nederlandse toeristen. Samen met het aangrenzende bergmassief is dit een vrijwel aaneengesloten rij van grillige pieken, bergkammen en kalktoppen. IJskoude bergbeken en snelstromende riviertjes zoeken hun weg door het groene en ruige land.
De Zugspitze, met 2960 m de hoogste berg van Duitsland, biedt vanaf de top een fascinerend vergezicht. Een echte uitdaging voor de actieve kampeerder.
In het noorden biedt het middelgebergte van de Rhön vulkanische overblijfselen en dichte, gemengde bossen, die worden doorsneden door talrijke wandelpaden.

Wat is er te beleven voor kampeerders die verblijven op campings in Beieren

De Beierse Alpen, zeer in trek bij veel toeristen, strekken zich uit van het Bodenmeer tot Berchtesgaden. De Alpen met hun leuke hotels en talloze skiliften bieden het hele jaar door talloze recreatiemogelijkheden. Hier is dus veel te beleven voor kampeerders die verblijven op campings in de buurt. Dankzij smeltende gletsjers heeft Beieren bovendien veel meren met helder, onvervuild water, waardoor vele watersporten kunnen worden bedreven. Belangrijke meren zijn de Chiemsee, de Starnberger See en de romantische Tegernsee. De Chiemsee, het grootste meer van Beieren, ligt in het schitterende berggebied de Chiemgau. Dit meer is een paradijs voor watersporters. De zeilers, waterskiërs, zwemmers en duikers onder de kampeerders komen hier aan hun trekken.

Zomers kunt u bergwandelen over goed bewegwijzerde paden, klimmen en hang- en paragliden. Misschien drinkt u wel een biertje na afloop, want Beieren is een bierland bij uitstek en het is tenslotte vakantie!
In de winter kunt u hier ook gewoon uw vakantie komen vieren, u kunt dan natuurlijk skiën en genieten van de gezelligheid die daarmee gepaard kan gaan. In Oberstdorf en Garmisch Partenkirchen liggen belangrijke wintersportgebieden.

En er is nog veel meer te beleven tijdens uw kampeervakantie. Vergeet niet Schloss Neuschwanstein te bezoeken, een sprookjesachtig kasteel in een schitterend landschap langs de oevers van het Zwanenmeer (Schwansee). Ooit gebouwd door de 19e eeuwse koning Ludwig II van Beieren. Vanuit dit kasteel hebt u een spectaculair uitzicht op het omringende landschap. En om niet te vergeten willen wij u wijzen op het Berchtesgadener Land, één van de mooiste plekjes van Europa.
Het Beierse Woud, aan de grens met Tsjechië en Oostenrijk, heeft langlaufloipes, skigebieden, een natuurpark, golfbanen, musea, historische steden en spelactiviteiten als karting, kanovaren en zwemparadijzen. Ook biedt de streek rust en ruimte om gewoon eens lekker op adem te komen tijdens uw vakantie, of om te kiezen voor actieve rust door te genieten van wandelingen over de kilometerslange wandelpaden.
Een bijzondere attractie die u zeker eens moet bezichtigen waneer u met uw caravan of camper in de buurt bent is de Pfahl, een soort natuurlijke “ schutting” van kwarts. De Pfahl is 150 km lang, 30 km breed en soms 750 meter hoog. Hij loopt van Grafenau tot Schwandorf bij Amberg.

Hoewel Oost-Beieren minder bezoekers trekt dan het zuiden is het zeker de moeite van een bezoek waard. Ook in dit deel van Beieren is namelijk heel wat te beleven. Nederlandse kampeerders die vanaf Würzburg dit land via de snelweg doorkruisen richting campings in het relatief goedkope Tsjechië en Oostenrijk ontdekken steeds vaker deze streek. Er zijn teveel mooie plekjes om op te noemen. En één nacht zal te kort zijn om enkele de vele uitstekende campings hier eens lekker uit te proberen. Steeds meer Nederlandse kampeerders kiezen dan ook voor een langer verblijf en trekken steeds vaker de veelzijdige natuur in van dit prachtige deel van Duitsland.

Wat München, de hoofdstad van Beieren, u als kampeerder zoal te bieden heeft

München is een levendige stad met brede boulevards, lommerrijke pleinen en tal van winkels, restaurants en theaters. Deze hoofdstad met 1,3 miljoen inwoners is de belangrijkste metropool van Zuid-Duitsland. Deze stad heeft u als kampeerder dus heel wat te bieden. Het centrum wordt gedomineerd door de vele kerktorens- en koepels. De verscheidenheid aan architectuur, monumenten en film- en muziekfestivals is enorm. München heeft de grootste collecties in musea en galeries. De winkels in München zijn even goed als in Parijs of Milaan, zeker in aanbod, maar vooral ook in prijzen.
Met de auto voert de route naar die stad via Arnhem, Keulen (D), Würzburg (D) en Neurenberg (D). Een alternatieve mogelijkheid is de route via Keulen (D) en Stuttgart (D).
De stad is planologisch ruim opgezet en wordt, vanwege de neoclassicistische ontwikkeling in de 19e eeuw, ook wel eens “Athene aan de Isar” genoemd. De stad combineert de levendigheid van grote pleinen met de vredige atmosfeer van groenvoorzieningen. Het kan u overkomen dat u van een druk plein zo een park inwandelt waar mensen in alle rust en stilte, nauwelijks of schaars gekleed, heerlijk ontspannen liggen te zonnebaden. Echt iets om een vakantie-gevoel van te krijgen.

München is het centrum van Duitslands grootste volksfeest, namelijk het wereldvermaarde Oktoberfest dat gehouden wordt op de Theresienwiese. Dit feest begint al eind september met een reusachtige optocht. Bier en de typische Münchener lekkernij Weißwurst (gekookte witte worst) zijn de belangrijkste attracties. Dit is een erg leuke periode om in Beieren te verblijven, zoek gewoon een camping in de omgeving en genieten maar!
Een belangrijk verzamelpunt voor jong en oud is de Viktualienmarkt. Bij mooi weer schuift de bevolking hier aan aan lange houten tafels en nuttigt men bier in aanzienlijke hoeveelheden.

Alhoewel München de hoofdstad is zijn er ook interessante steden in Beieren te vinden. Ook zij hebben de kampeerder een groot arsenaal aan vermaak te bieden. U teft er zoals Würzburg, Bamberg, Regensburg, Neurenberg, Passau en steden langs de Romantische Strasse, met onder meer Rothenburg ob der Tauber, Nördlingen, Augsburg, Landsberg am Lech, Schongau en Füssen. U waant zich daar in de middeleeuwen!

De mensen, cultuur en gastronomie van Beieren

De bevolking van het overwegend katholieke Beieren wordt vaak getypeerd als kleinburgerlijk-traditioneel, rechts-extremistisch en aartsconservatief. Daardoor worden deze mensen vanuit binnen- en buitenland nog wel eens met gemengde gevoelens bekeken en bejegend. Dit is deels gebaseerd op het niet al te verre verleden, maar een mate van eigenzinnigheid is de mensen van deze deelstaat zeker niet vreemd. Dit zou u als echte kampeerder echter niet hoeven tegenhouden om in Beieren één van de vele campings te bezoeken.

Ook op cultureel gebied is er in Beieren veel te beleven gedurende uw vakantie.
Het gaat Beieren al jaren economisch voor de wind. Op de een of andere wijze weet men het behoudende te paren aan moderne uitingen op alle gebieden, zeker als het ook gaat om bouwkunst en ondernemerschap. Men kijkt graag naar de toekomst, maar zal daarbij de ervaring uit het verleden niet uit het oog verliezen.
De autofabrieken van BMW (Bayerische Motoren Werke) in München, een treffend voorbeeld van Beiers ondernemerschap en perfectionisme, ontwikkelden zich sinds 1913 van producent van vliegtuigmotoren en spoorwegremmen naar producent van auto’s (1929) en motorfietsen in en na de Tweede Wereldoorlog. BMW is een begrip in de wereld.

In Beieren bereikte de Barok in de 18e eeuw een hoogtepunt, onder invloed van de Italiaanse architectuur. Dit is in diverse steden te herkennen aan indrukwekkende gebouwen, beeldhouwwerken, stucwerk en kleurrijke schilderijen. De inheemse stijl is vermengd met buitenlandse invloeden en heeft zo een geheel eigen vorm en karakter. Alles wordt omgeven door een keur aan theaters, operavoorstellingen en musea.

Eenmaal in Beieren wilt u als kampeerder natuurlijk ook kennismaken met de gastronomie van Beieren. De Beierse keuken is in twee opzichten stevig. Dat geldt voor zowel de gerechten als voor de porties.
Men houdt er van om u streekgerechten aan te bieden, van de bekende Wiener Schnitzels tot aan Schweinebraten (knapperig varkensvlees in donker biersaus). In plaats van aardappelen zal men u vaak aardappelknoedels serveren. En natuurlijk de Beierse worst. Zo zijn er Wurstküchen (worstkeukens) waarvan enkele zelfs een Michelinster hebben gekregen.
U kunt de gerechten meenemen naar uw tent en caravan en daar aan uzelf of de familie serveren, maar de Beierse restaurants zijn ook veelzijdig. Veel restaurants kunnen u een keur aan gerechten serveren uit de Franse of mediterrane keuken en andere internationale gerechten.

Het klimaat wat u aantreft op de campings in Beieren

Wanneer u naar Beieren op vakantie gaat, bent u natuurlijk nieuwsgierig wat voor klimaat u op de camping kunt aantreffen.
Beieren heeft een gematigd Midden-Europees (land)klimaat. De maximumtemperaturen komen overeen met de rest van Duitsland, maar de winterse minimumtemperaturen zijn lager.
Het noordelijke deel van Beieren heeft, evenals de nabijgelegen deelstaat Thüringen, de minste neerslag in millimeters van Duitsland. Voor kampeerders vormt deze kleine neerslaghoeveelheid dus een positieve omstandigheid.
De meeste regen valt in de Alpen, waar ook de laagste temperaturen worden gemeten.

Wat te weten over kamperen op campings in Beieren

De Duitse campings, zeker die in Beieren, kunnen de toets van de kritiek van veeleisende kampeerders met tent, caravan of camper ruimschoots doorstaan.
De voorzieningen zijn compleet. Vaak beschikken de campings over eigen restaurants en supermarkten en goed en schoon sanitair. Men houdt rekening met de eisen van de verschillende kampeerders en hun kampeermiddellen. De voorzieningen zijn daar op afgestemd. Veel campings bieden desondanks vriendelijke tarieven.

Een derde van de campings heeft een eigen strand of een strand op loopafstand, omdat er nu eenmaal veel natuurwater aanwezig is in de vorm van meren of rivieren. Bijna helft van de campings is tevens wintersportcamping, met skipistes vlakbij of op een bereikbare afstand. Daardoor is een belangrijk deel van de campings het hele jaar geopend. Dus zijn er veel mogelijkheden voor winterkampeerders die hier hun kampeervakantie willen doorbrengen.
Veel campings beschikken over internet (vooral wifi, dus eigen computer meenemen) en dit breidt zich uit. Sommige campings bieden zelfs een sauna en solarium aan (wellness). Een trend die toeneemt.

De meeste campings zijn geschikt voor gezinnen en hebben ruimschoots mogelijkheden voor fietsen, wandelen of vissen. Fietsen is mogelijk rond de vele meren, in het dal van het kronkelige riviertje de Altmühl en in München en de andere steden. De Beierse hoofdstad is zelfs uitgesproken fietsvriendelijk. De Duitse automobilist weet bovendien op een juiste wijze om te gaan met fietsers. Voor mountainbikes zijn de mogelijkheden bijna onuitputtelijk, maar die zullen vooral in het Beierse Woud goede mogelijkheden aantreffen.

Camping Mohrenhof Camping Mohrenhof in het plaatsje Geslau is een populaire, kleine, eenvoudige plattelandscamping in het buurtschap Lauterbach, ten zuidoosten van Rothenburg. Omstreeks 10 kilometer van de Autobahn Würzburg-Heidenheim. Prima voor doortrekkers, ..
Camping Mohrenhof
Camping Katzenkopf Camping Katzenkopf in Sommerach is een grote, populaire camping. De naam is afkomstig van het wijngebied in de naaste omgeving van het stadje. Het gebied ligt in het neerslagarmste gebied van Duitsland, slechts 6 kilometer van de A3, afrit 74. De..
Camping Katzenkopf
Kaiser Camping Outdoor Resort Tenda Camping-Park is professionele grote en mooie camping in een prachtige omgeving met toeristische plaatsen. De camping heeft zeer luxe sanitair ,kindersanitair. In de zomer is er kinderanimatie. Er is een mooi verwarmd zwembad met kinderbad. Er..
Kaiser Camping Outdoor Resort
Alpsee Camping Alpsee camping is gelegen in een prachtige omgeving direct aan de Alpsee met veel watersport mogelijkheden en een grote ligweide. Alpsee camping is in 2009 geheel vernieuwd waaronder een zeer luxe sanitairgebouw waarbij aan alles is gedacht. Vanaf ..
Alpsee Camping
Campingplatz Zum Fischer-Michl Camping Zum Fischer-Michl in Gunzenhausen wordt omringd door dennen- en loofbossen en is een ruime camping met plaatsen tot 120 m2. De camping ligt aan de Altmühlsee, een vrij groot binnenmeer.
De camping is geschikt voor grotere voertu..
Campingplatz Zum Fischer-Michl
Panorama Camping Harras Panoramacamping Harras is prachtig gelegen aan de Chiemsee met eigen strand en ligweide. Prachtig utizicht. Camping heeft mooi sanitair. T.b.v. de camperplaatsen, is afzonderlijk sanitair aangelegd,voor hen gelden speciale tarieven. Ook voor bikers..
Panorama Camping Harras
Campingplatz Wagnerhof De Wagnerhof is een mooie verzorgde camping met prachtig uitzicht. De camping ligt naast een groot zwembad waarvan de toegang gratis is. Ook zijn er tennisbanen. Het sanitair is prima. Camping is ook heel geschikt voor de winter. Langlaufen vanaf d..
Campingplatz Wagnerhof
Halali-Park Camping Halali-Park in Heidelheim bij Selb ligt aan het eind van een doodlopende weg. Een heerlijk, rustige situering. De omgeving van dit park is mooi en glooiend. Afwisselend akkers en bossen. De camping ligt 6 kilometer van de A93, niet ver v..
Halali-Park
Camping Zellersee Camping Zellersee is heel mooi gelegen met prachtig uitzicht op de bergen. De camping heeft een eigen zwemmeer en er zijn twee tennisbanen. De klimsport kan worden beoefend op de bergwand achter de camping (22 beveiligde routes). De campingeigenaar..
Camping Zellersee
Internationaler Naabtal - Pielenhofen Camping Naabtal Pielenhofen wordt op enthousiaste wijze gerund door een familie. De camping ligt aan het riviertje de Naab. Daarin kan gezwommen worden, maar u kunt er ook kanoën, bootje varen en vissen. De camping heeft plaatsen op gras. M..
Internationaler Naabtal - Pielenhofen
...