Welkom in Denemarken

Denemarken

Denemarken
Campings
254
Hoofdstad
Kopenhagen
Inwoners
5.500.510
Oppervlakte
43.094
Valuta
Deense kroon

Kamperen op campings in Denemarken

Denemarken is een zeer kampeervriendelijk land met vele mogelijkheden, voor zowel een kampeervakantie met de caravan of camper als een trektocht met fiets en tent. Er zijn tal van mooie campings te vinden in Denemarken en deze campings bieden u een ideale plek om te kamperen of te overnachten in Hutten. De taal hoeft geen probleem te zijn. Laat weten dat je uit Nederland komt en met Engels en/of Duits kom je een heel eind.


Tips en wetenswaardigheden over Denemarken en haar campings

Denemarken ontdekken kan op meerdere manieren. Of u nu met de fiets en tent, auto en caravan, camper of alleen de auto van camping naar camping reist. Indien u niet zelf over een tent, caravan of camper beschikt kunt u overnachten in een hut of bungalow. Hoe U het ook doet, reizen kan heel relaxt zijn, vooral op de gewone wegen. Wanneer u van plan bent in Denemarken te gaan kamperen, willen wij u wat tips en wetenswaardigheden nalaten.
Volgt U de “Magriten” route dan komt U op de mooiste plekjes die Denemarken U te bieden heeft. U treft hier pittoreske plaatsjes en culturele bezienswaardigheden. Bovendien rijdt u door deze route te volgen door de mooiste flora en fauna.
De routebeschrijving van de “Magriten” route kunt U kopen bij een Turistburo (VVV). De kaart met tekst en uitleg is ook in het Nederlands verkrijgbaar. De route kun je overal in Denemarken oppikken en volgen via de bruine bordjes met een magriet erop ( genoemd naar de huidige koningin Magarete).
Wanneer u naar Denemarken reist heeft u een geldig paspoort nodig. Op de camping is een geldig legitimatiebewijs nodig. Meer informatie vindt u op www.visitdenmark.com. Een tip waar u op dient te letten wanneer u op een camping in Denemarken verblijft. Over het algemeen gaat men in Denemarken niet soepel om met bepaalde regels. Zo moet men tijdens het beoefenen van watersporten (zeilen, surfen, vissen) er rekening mee houden reddingsvesten verplicht zijn.
Wanneer u met de auto in Denemarken reist hebben wij ook nog enkele wetenswaardigheden voor u. De verkeersovertredingen worden hier ter plekke geïnd en deze zijn niet mals. Overdag is het bovendien verplicht dimlicht te voeren met de auto.
Rest nog te vertellen dat Denemarken éénderde van het aantal inwoners van Nederland telt. De meeste van deze Denen wonen in de buurt van de grote steden. Het openbaar vervoer is goed geregeld. Op het platteland mag men ook met de schoolbus meerijden. En het is niet te duur ook. Gecombineerde kaarten voor reizen en entree naar en voor musea zijn in de grotere steden vaak verkrijgbaar. Een zwemparadijs in Denemarken in de buurt van een camping is dan soms met reductie te bezoeken. De zwemparadijzen zijn standaard voorzien van whirlpool en sauna.

Sjæland (Seeland)

Om het eiland Sjæland waar Kopenhagen op ligt te bereiken kan men ook een alternatieve route kiezen wat de dure overtocht Puttgarden – Rodby uitspaart en meteen al veel van het moois wat Denemarken u te bieden heeft kunt genieten. NL-Hamburg-Flensburg- Funen met de hoofdstad Odense de geboorteplaats van HC Andersen en dan via Langeland de veerpont (ieder uur)  Spodsberg Tårs nemen, of de Tolbrug StoreBeltBro naar Korsør.

‘Etenswaardigheden’ over het eten in Denemarken

Wanneer u op vakantie bent naar één van de campings die Denemarken rijk is, wilt u uiteraard genieten. En bij vakantie hoort natuurlijk ook lekker eten. Eten kunt u in Denemarken op de camping, of in een restaurant. Er zijn enkele tips en wetenswaardigheden die wij met u willen delen omtrent het eten in Denemarken.
Handig is misschien wel om te weten dat in het restaurant met één “retter” één gang wordt bedoeld.
Uw restaurant op de camping heeft de menu’s afgestemd op zijn gasten.
Makkelijk te bereiden diepvriesmaaltijden zijn in elke supermarkt in alle maten en soorten voorhanden. Erg handig, aangezien de meeste campings een magnetron of oven in hun keuken hebben staan. U dient wel van te voren even te controleren of dit ook bij uw camping het geval is.
Net als in Nederland zijn er ook in Denemarken verschillende supermarkten met het bekende kwaliteit en prijsverschil. Kijk daarom goed rond voor u uw aankopen doet, zodat u niet te duur uit bent.

De omgeving rond de campings in Denemarken

Nog even een tip over kamperen in Denemarken. Ga voor u vertrekt even voor uzelf na wat u wilt of zoekt. Bent u opzoek naar een rustige omgeving met veel natuur, of zijn luxe faciliteiten en terrasjes voor U erg belangrijk? Het is in Denemarken allemaal, maar niet overal, beschikbaar.
Wilt u er zeker van zijn dan kunt u op www.campingwijzer.nl op het bij de camping behorende kaartje kijken. Door op “beide” te klikken krijgt u een indruk van de omgeving rond de camping door middel van een satelliet-beeld. Het wordt snel duidelijk hoever u van een grote plaats (terrasje pakken?), de zee of een natuurgebied (hoe groot is het gebied?) verwijderd bent. Hiermee bespaart U zichzelf misschien een teleurstelling tijdens de kampeervakantie. Zo kunt u met een gerust hart gaan kamperen.

Over geldzaken in Denemarken

Wat geldzaken betreft, laten we beginnen met het ontzenuwen van wat er vaak wordt beweerd, namelijk dat Denemarken duur is. Sinds de periode van de invoering van de euro in een deel van Europa vallen de prijzen in Denemarken ontzettend mee.
Maar laten we beginnen met het uiteten gaan. Wat het uiteten gaan echt heel duur maakt zijn de alcoholische versnaperingen die er genuttigd worden. Vraag een kan/glas “almelig vand” (water) en de rekening ziet er een stuk aangenamer uit. Eet anders eens tussen de middag, dit kan zo 30 % schelen in prijs.
Let ook goed op waar je gaat eten, bij ons in de Kalverstraat zijn de prijzen ook anders dan drie straten verderop. Alle grotere supermarkten in Denemarken hebben een restaurant, vooral ook die in de grote inkoopcentra’s. Hier wordt het “frokosten” (Middageten) tegen redelijke prijzen aangeboden.
Even over de Deense Kroon. Als je de DKR door zeven deelt krijg je een aardig prijsbeeld. Dat wil zeggen DKR 100:7 = 14, 100 Deense Kroon is dus ongeveer 14 Euro waard. Op steeds meer plaatsen in Denemarken wordt de Euro geaccepteerd. Ook kun je overal pinnen, met vaak een maximum van 3000 Deense Kronen, wat ongeveer € 420,- is. Vanaf 2009 kan men bijna overal zijn betaalkaart gebruiken, echter wordt hier 2,5 tot 4,7 % bij opgerekend door de banken, ook voor tanken geldt dit, blijft verstandiger geld uit de muur te halen en contant te betalen dan is deze omrekenkoers maar 1malig.

De bereikbaarheid van de campings in Denemarken

Denemarken ligt op circa één dag rijden vanaf Nederland. U kunt de autobaan volgen en vervolgens door de Elbtunnel rijden. Deze route is vaak erg druk (denk ter vergelijking aan onze Briellenoordbrug). Een goed alternatief kan zijn over de Lunneburgeheide te rijden richting Launeburg-Kiel, over de 404 langs Kiel en bij bij Neu-Munster weer de autobaan op. Of met de 205-76-77 naar Flensburg waar je met de 170 vanaf Krusa tot aan Vejle omhoog kunt zonder autobaan. Of u kunt de Noordelijke route nemen over Oldenburg, bij Bremerhaven door de Wesertunnel en via Beversted of Bederkesa naar Wischafen om hier met een pont de Elbe over te varen naar Glückstad. Vanaf hier zijn er diverse mogelijkheden om richting Denemarken te rijden. Er is een toeristische en snelle route zonder op de autobaan te komen. Zo komt men bij Tønder Denemarken in. Welke route U ook kiest, er zijn in Denemarken direct al campings met overnachtingsmogelijkheden.

Wat te weten over kamperen en de campings in Denemarken.

Wanneer u gaat kamperen op één van de campings die Denemarken rijk is, zijn er een aantal zaken die handig zijn om te weten.
Het weer in Denemarken is te vergelijken met dat van onze eilanden en Zeeland. Voordeel is dat je nooit meer dan 80 km van de zee verwijderd bent en een regenbui gauw kan overwaaien.
Bijna alle campings in Denemarken hebben overnachtingsmogelijkheden in “hutten”. Hiermee biedt de camping een andere vorm van kamperen. De “hutten” zijn heel divers qua indeling, wat varieert van een eenvoudige hut met stapelbed tot een zeer luxe door ons als bungalow aangeduide accommodatie met eigen badkamer, toilet, keuken met afwasmachine, magnetron en tv. Er zijn zelfs hele luxe “hutten” met whirlpool, wasmachine en internetverbinding. Misschien is deze manieren van kamperen op de camping iets voor u?
Bijna op elke camping in Denemarken is ook een centrale keuken aanwezig, waar iedere kampeerder zijn maaltijd kan bereiden. Er zijn tafels en stoelen aanwezig, evenals een TV. Deze ruimte op de camping, wordt aangeduid als de “opholdstue”. Wellicht eens gezellig om er een maaltijd te bereiden en zo komt u gemakkelijk in contact met andere kampeerders op de camping! Erg in opkomst zijn de zogenaamde buitenkeukens met grill onder een afdak.
De Campings zijn erg kindvriendelijk. Je ziet ook steeds meer indoor speelaccommodaties en zwembaden verschijnen waarbij er een aparte plek is voor de allerkleinsten.
Ook de comfortplaatsen voor caravans of campers zijn tegen extra betaling op de grotere campings bijna al standaard aanwezig, tot en met eigen sanitairruimte aan toe. In het hoogseizoen is hiervoor bespreken wel aan te raden.
De Denen zelf beginnen hun kampeerseizoen met Pinksteren, waardoor het dan erg druk is op de campings. Hele familiereünies vinden plaats tijden het BBQ-en. Een camping bespreken kan heel makkelijk via www.campingwijzer.nl waar u vaak direct doorgelinkt kunt worden naar de eigen websites van campings, die soms al een Nederlandse pagina hebben.
Wij wensen U veel kampeer plezier op de campings in Denemarken.

Grensdocumenten en geldzaken in Denemarken

Een geldig paspoort of Europese identiteitskaart is verplicht. Bestuurders van motorvoertuigen moeten een geldig rijbewijs, een kentekenbewijs en een groene kaart hebben. Als u met een aanhangwagen of een caravan rijdt, moet u de papieren bij u hebben. De in- en uitvoer van personen, geld, goederen en diensten is tussen de lidstaten van de Europese Unie vrij. Denemarken is wel lid van de EU maar doet niet mee met de euro. Voor 100 Deense kronen (onderverdeeld in 100 ore) betaalt u a 13,43 (oktober 2009).

Verkeer rondom de campings in Denemarken

De wegen in Denemarken zijn over het algemeen van goede kwaliteit. Je kunt er erg goed fietsen. Naast tien nationale routes van in totaal 3000 km kent het land ook nog eens een heleboel regionale en lokale routes met een totale lengte van 7000 km. Je fietst bijna overal op rustige wegen, op keurig geasfalteerde fietspaden of karakteristieke Deense zandpaden. Over het algemeen gaat dat goed, want in Denemarken wordt rustig gereden. Zeker als u net door Duitsland bent gekomen, valt het verschil in rijstijl op. Op snelwegen is de maximumsnelheid 130 km/uur. Maximumsnelheid aanhanger/caravan buiten de bebouwde kom 70 km/uur en op autosnelwegen 80 km/uur. In Denemarken moeten alle motorvoertuigen overdag minstens dimlicht voeren.

Hulp bij pech onderweg

De Dansk Autohjaelp, tel. 70108090, of Falck, tel. 70102030, kunnen u helpen. Voor beide organisaties is de Internationale Reis- en Kredietbrief vereist. Verkeersinformatie kunt u telefonisch opvragen bij TIC, tel. 70101040, of FDM, tel. 45270707.

TIP: voor LPG-rijders is het belangrijk te weten dat er in Denemarken zeer beperkt tot geen mogelijkheden zijn om LPG te tanken.

Alarmnummers in Denemarken

Ambulance, politie en brandweer: 112.

Adressen voor Toeristische informatie over Denemarken

Visit Denmark
Postbus 266, 2300 AG Leiden
Tel. (0031) 071-5211 544
Website: www.visitdenmark.com
E-mail: denemarken@visitdenmark.com

Deense Ambassade
Aarlenstraat 73, 1040 Brussel
Tel. (0032) 02 233 0923.

Telefoneren van en naar Denemarken

Telefoneren van Nederland en Belgie naar Denemarken: 00-45. Daarna netnummer zonder 0 en abonneenummer.
Telefoneren van Denemarken naar Nederland: 00-31. Daarna netnummer zonder 0 en abonneenummer.
Telefoneren van Denemarken naar Belgie: 00-32. Daarna netnummer zonder 0 en abonneenummer.

Bornholm Bornholm is een zeer kampeervriendelijk eiland in Denemarken, met vele mogelijkheden voor zowel een kampeervakantie met de caravan of camper als een trektocht met fiets en tent. Er zijn een aantal mooie campings te vinden op Bornholm en deze campings bieden u een ideale plek om te kamperen. De.. Funen Funen wordt ook wel het groene hart van Denemarken genoemd en heeft vele kampeermogelijkheden voor groot en klein. Wie kent er nou niet de sprookjes van H.C. Andersen, de schrijver die van het eiland Funen komt. Funen is uistekend geschikt voor een kampeervakantie met de camper of caravan, als.. Noord-Jutland Noord-Jutland heeft net als Zuid-Jutland veel kampeermogelijkheden. Of u nu reist met een tent en de fiets, met de camper of caravan, of alleen met de auto. Overnachten op een camping is zelfs zonder zelf meegebrachte slaapplaats eigenlijk altijd mogelijk, daar de meest campings over hutten be.. Seeland Seeland (Sjæland) is het eiland waar de hoofdstad Kopenhagen op ligt. Dit kampeervriendelijke eiland is vanuit Nederland op twee manieren te bereiken. Wanneer u uw kampeervakantie in Seeland wilt doorbrengen kunt u de streek bereiken via de bootovertocht Putgarden (Dld) -Rodby DK, of ove.. West-Jutland West-Jutland is langs het vaste land van Denemarken gelegen. Het gebied, op zo’n 100 km van de Deense grens, biedt vele mogelijkheden voor een kampeervakantie. Of u nu reist met de caravan of camper of met fiets en tent. Wegnummer 181 volgend rijdt men dwars door de duinen. Aan de ene .. Zuid-Jutland Zuid-Jutland is wat men noemt het onderste deel van het vaste land van Denemarken en begint circa 200 km boven Hamburg. Wilt u gaan kamperen in Denemarken, dan is Zuid-Jutland zeker een goede streek om een poosje op een camping te verblijven. Denemarken is een zeer kampeer vriendelijk land m..
Sandager Næs Camping Sandagers Næs Camping is een moderne en goed onderhouden camping met veel faciliteiten voor kinderen. De camping ligt aan het water met eigen aanlegsteiger. Het water van het op de camping gelegen zwembad heeft een temperatuur van 25 graden. ..
Sandager Næs Camping
Auning Camping Nette, goed onderhouden, vriendelijke camping met grote staanplaatsen. Ligging niet te ver van de plaats Auning door bomen omringd.
Auning Camping
Uge Lystfiskeri Og Camping De camping biedt prima vismogelijkheden, voor groot en klein, door de speciale visvijver die zij ter beschiking hebben. Deze camping ligt in een heerlijke natuuromgeving en biedt daarmee een oase aan rust. Slechts 20 km van de Duitse/Deense grens e..
Uge Lystfiskeri Og Camping
Tolne Camping Tolne Camping is met recht een natuurcamping. De camping ligt in een heuvelachtig gebied van 50 hectare met diverse idyllische kampeerplekken. Je wordt er gewekt met een vogelconcert, je vindt er een grote verscheidenheid aan wilde planten (orchide..
Tolne Camping
Falster Familiecamping Falster Familie Camper bestaat uit een vlak, goed onderhouden terrein. Dit is een zeer kindvriendelijke camping met een goed omheind zwembad. Ook vindt u pony’s en konijnen op de camping. Deze camping is een ideale uitvalbasis voor het maken ..
Falster Familiecamping
Bjerregaard Camping Bjerregaard Camping ligt aan het Ringkøbing Fjord. Dit terwijl aan de andere kant van de weg de duinen en Noordzee zijn. De camping is eenvoudig, maar alle faciliteiten zijn er. Voor vissers en windsurfers biedt deze camping een ideale plek. B..
Bjerregaard Camping
Terrassen Camping Camping Topcamp Terrassen is een camping met alle moderne faciliteiten. De camping is een terrassencamping met weids uitzicht over de Julsø. Dit is een groot meer waar ook de stoomraderboot vaart. Men kan vanuit Laven op de boot stappen om naa..
Terrassen Camping
Sandskær Strandcamping Sandskær Strandcamping ligt op 200 meter van een 18 holes golfbaan. Er is een veilig strand voor de kinderen. Er kan gevist, gesurft en gezwommen worden. De plaatsen zijn ruim , het sanitair is uitstekend en vanaf de camping is het uitzicht bi..
Sandskær Strandcamping
Farsø Fjord Camping De Farsø Fjord Camping is een rustige familiecamping, met veel natuurschoon in de omgeving. De camping biedt verwarmde sanitaire voorzieningen met grote familiebadkamers. Farsø Fjord Camping heeft een zwembad met een grote glijbaan en een..
Farsø Fjord Camping
Grønninghoved Strand Camping Grønninghoved Strand Camping is een echte gezinscamping met vele mogelijkheden. De camping is dichtbij bos en strand gelegen. Op 200 meter van de camping vindt u een kindvriendelijk zandstrand. Tot begin september is het verwarmde zwembad (25 ..
Grønninghoved Strand Camping
...