Friesland, Nederland

Friesland

Campings
77
Land
Nederland
Inwoners
642209
Oppervlakte
5741
Valuta
Euro

Kamperen op campings in Friesland

• Watersport op de Friese meren en het IJsselmeer
• De Friese Elfstedentocht fietsen
• De gezellige Waddeneilanden
• Pittoreske dorpjes

Friesland heeft voor iedere kampeerder wel wat te bieden. Een ontdekkingsreis in Fryslân is voor veel Nederlanders een beetje buitenland. Het Fries is de tweede officiële taal in Nederland. De Friezen zijn trots op hun taal en provincie. Gelukkig willen ze dat wel delen met hun gasten. De Friese meren en de kust van het IJsselmeer vormen een eldorado voor vele vormen van watersport. De actieve kampeerder zal zich op een camping aan een van deze meren zeker vermaken. In het Gaasterland kampeer je vlakbij de kliffen van het IJsselmeer: zoals het Rijsterbos en de Bremer Wildernis. De oostzijde van Friesland is met de Fryske Wâlden en het Drents-Friese Wold een trekpleister voor liefhebbers van bos en rust. In de uitgestrekte bossen van het Fries-Drentse Wold – zijn prachtig gesitueerde campings. Daar zijn ook fietspaden die aansluiten op het Drentse fietspadennet voor een mooie fietstocht door de natuur. In en bij Appelscha zijn er veel voorzieningen. Er zijn een aantal toeristische attracties en natuurlijk de overweldigende natuur. Voor de watersporter: Appelscha ligt ook aan de turfroute. Deze vaarroute verbindt Friesland met de Drentse vaarwegen. Verder biedt de provincie musea, stadsbezoeken, bijzondere natuur en uiteraard veel watersporten.

De Elfsteden en Friesland

Wist je dat de uitdrukking “op zijn elf-en-dertigst” enkele eeuwen gelden ontstond en te maken heeft met de snelheid van besluitvorming in de Friese elf steden en de dertig Friese grietenijen? Rond de Elfstedentocht zijn diverse campings. Een bezoek aan de Friese elfsteden is ook zeker een aanrader en op veel manieren mogelijk. In de winter soms per schaats, maar vaker per fiets, per kano, of te voet. Leeuwarden, de hoofdstad, is bij de officiële tocht de start- en finishplaats. De Elfstedentocht voert de deelnemers vanuit Leeuwarden naar achtereenvolgens Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum en uiteindelijk weer in Leeuwarden.
Dokkum, onderdeel van de Elfstedentocht, is voor iedere kampeerder bijzonder. De bolwerken, de grachten, de molens en het leuke oude stadscentrum zijn - net als de Dokkumer (Sonnema) Beerenburg. De beroemde Friese kruidenbitter, bedacht door Fedde Sonnema, uit Dokkum, in 1860. Ook andere kleinere stadjes als IJlst, Sloten, Stavoren – waar het vrouwtje nog steeds over het water uitkijkt - en Hindeloopen, vallen op door hun historie en kleinschaligheid.

Campings rond de Friese meren en het IJsselmeer

Voor de meeste kampeerders is Friesland bekend om zijn watersport. Het skûtsjesilen en de Sneekweek zijn grote trekpleisters in de zomer. Langs de IJsselmeerkust zijn een aantal campings waar de watersporters, de hengelaars en de rustzoekers altijd een prima staanplaats kunnen vinden met hun camper, caravan of tent. De meest prachtige plekjes voor de watersporters zijn te vinden tussen Stavoren en Lemmer enerzijds en Burgum en Earnewâld anderzijds, met Sneek als centrum. In dit gebied zijn veel meren en een ruim aanbod van campings. Er is voor de watersporter keuze uit grote meren en kleine knusse watertjes. Je kunt vanaf veel plaatsen rondvaarten maken door de omgeving. Een aanrader.
Weet je dat het kleinste haventje van Nederland – Laaxum - in het zuidwesten van Friesland ligt? En dat in deze omgeving de Friezen in 1345 een veldslag tegen de Hollanders hebben geleverd? Bezoek ook het monument op de Rode Klif dat hieraan herinnert en geniet dan van het uitzicht over het IJsselmeer. Bij helder weer kun je de afsluitdijk en Noord-Holland zien liggen. Een uniek panorama.

De Waddeneilanden

De Waddeneilanden Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog maken deel uit van de provincie Friesland. Op deze eilanden is kamperen heel populair en er is ruime keuze uit campings. De Waddeneilanden hebben zon, zee, strand, duin en natuurlijk de wadden. Naast deze vakantie-ingrediënten hebben ze ook nog veel andere natuur te bieden. Ieder seizoen heeft een eigen aanbod te ontdekken. De variatie van Noordzee met duinen, strand en water enerzijds en het wad met zeehonden, wadlopen en wadvissen anderzijds, maakt een bezoek en vakantie aan een Waddeneiland geslaagd. Een vakantie op een Waddeneiland begint bij de bootreis. Je laat het vasteland achter je en het vakantiegevoel is er al als zodra je de haven verlaat.
De vaartocht naar Vlieland en Terschelling begint in Harlingen. Vanuit deze zeehaven kun je ook gaan vissen op het wad. Naar Ameland vaar je uit vanaf de pier bij Holwerd. De reis naar- het bijna autovrije - Schiermonnikoog begint in de haven van Lauwersoog. Deze haven, met voorzieningen voor vissersboten en een aantal visrestaurants, ligt net over de grens met Groningen.

De Kuilart Vakantiepark De Kuilart is een 5-sterren camping aan het meer De Fluessen en is het startpunt voor uw ontdekkingsreis door Friesland. De camping heeft een mooi overdekt subtropische zwembad, waar campinggasten gratis gebruik van kunnen maken. Er is..
De Kuilart
Wite Burch Een leuke familiecamping gelegen in het mooiste stukje van Friesland: Gaasterland!  Camping de Wite Burch is een mooie, verzorgde camping met toeristische comfortplaatsen, huurcaravans, -chalets – en trekkershutten.

De cam..
Wite Burch
De Veenhoop verzorgde karaktervolle groene camping. De camping ligt aan mooi vaarwater. Er is een jachthaventje bij de camping. De camping verhuurd ook boten. Hele goede mogelijkheden om te vissen. Vanaf de camping zijn mooie fietsroutes. De camping heeft mooi..
De Veenhoop
Het Koningsdiep De camping "Het Koningsdiep" is een natuur-en landschapscamping met 50 staanplaatsen. De camping staat garant voor een succesvolle vakantie in een fraaie en rustige omgeving nabij de bossen van Olterterp en Beetsterzwaag. Gesitueerd op de flank van..
Het Koningsdiep
De Duinkant “De Duinkant” is de meest oostelijk gelegen camping & appartementenverhuur van het eiland Terschelling. Een zeer fraaie locatie op korte afstand van het strand, het wad en met het natuurgebied De Boschplaat als achtertuin, waar u fantastisch kunt ..
De Duinkant
Strandcamping Terherne Strandcamping Terherne is een camping met jachthaven en een open verbinding met het Sneekermeer. De haven is geschikt voor alle typen bootjes. De camping heeft een afgebakend strand met zwemgedeelte. De plaats Terherne staat tegenwoordig vooral bek..
Strandcamping Terherne
De Ikeleane De Ikeleane is een mooie familiecamping,tegen de bossen van Bakkeveen en uitermate geschikt voor mensen die van rust en natuur houden en gezinnen met jonge kinderen daar de camping ver van de doorgaande weg ligt.Met recreatieteam in het hoogseizoen..
De Ikeleane
Mast Camping Mast is gelegen bij het dorp Formerum ten noorden van de Koffiemolen vlakbij de duinen en het bos van Formerum bevindt zich op steenworp afstand het mooiste strand en wad van Nederland. de plaatsen op de camping zijn ingericht voor tenten,t..
Mast
Camping Alkenhaer Camping Alkenhaer staat garant voor kamperen in de natuur, is voorzien van moderne faciliteiten en ligt aan de wandel- en fietsroutes door het nationaal park “Drents-Friesche Woud” en het “Fochteloërveen”.
Appel..
Camping Alkenhaer
Blaauw Mooi verzorgde camping naast het landhoed Eysinga State. Camping is ook gedeeltelijk natuurkampeerterrein. Bij de camping is een zwemvijver met strandje. Camping ligt in een prachtige bos omgeving. Er zijn veel wandel- en fietsroutes. De camping he..
Blaauw
...