Schiermonnikoog, Nederland

Schiermonnikoog

Campings
2
Land
Nederland
Inwoners
965
Oppervlakte
41
Valuta
Euro

Kamperen op Schiermonnikoog

• Rust, ruimte, natuur en vogels
• Uitgeroepen tot Nationaal Park
• Pittoresk dorpje Schiermonnikoog
• Historie van walvisvaart en wereldoorlogen

Schiermonnikoog is het noordelijkste eiland in de Noordzee en het kleinst bewoonde Friese Waddeneiland. Kampeerders komen hier graag voor de natuur, ruimte en rust. Het eiland is namelijk autoluw en de natuur is overheersend. Schiermonnikoog kent een uitgebreide flora en fauna en staat bekend als vogeleiland vanwege de ruim 300 vogelsoorten. Vanaf Lauwersoog of het naastgelegen eiland Ameland is het gemakkelijk met de boot te bereiken.

Het dorp Schiermonnikoog

Het centrum van het gelijknamige dorpje Schiermonnikoog, plaatselijk ook wel Oosterburen genoemd, biedt diverse restaurantjes om 's avonds gezellig te eten. Ook zijn er prachtig gerestaureerde eilander huisjes te bezichtigen, zoals het huisje Marten uit 1721. Verder zijn er nog diverse herinneringen uit de walvisvaart. Zo staat in het dorpscentrum de onderkaak van een blauwe vinvis die in 1950 op de Zuidelijk IJszee is geschoten.

Campings in de natuur

De campings in Schiermonnikoog zijn ruim opgezet en om zonnen is een ruime keuze aan brede zandstranden. De stranden behoren tot de breedste van Europa en de schoonste van Nederland. Het ondiepe water maakt de stranden heerlijk om in te zwemmen. Extra leuk is dat je zwemt in werelderfgoed de Waddenzee en dat het eiland in 1989 is uitgeroepen tot nationaal park. In deze bijzondere omgeving zijn tal van excursies mogelijk, zoals fietstochten en boottochten. Onder begeleiding van een speciale gids, zijn deze uitstapjes extra speciaal.

Bezienswaardigheden

Diverse wandel- en fietspaden geven de mogelijkheid om het eiland vanaf de campings op het gemak te verkennen. Bezoek daarom ook de witte of de rode vuurtorens. Beide zijn rond 1853 op het eiland geplaatst en de rode is zelfs nog in gebruik. Andere bezienswaardigheden zijn de Eendenkooi en de jachthaven. Vredenhof is een kerkhof voor drenkelingen en slachtoffers uit beide wereldoorlogen. Bunker Wasserman, onderdeel van de Atlantikwal, is toegankelijk voor toeristen. De bunker deed ooit dienst voor de Duitsers als uitkijkpost tijdens de Tweede Wereldoorlog.